Böngryta provencale

posted in: Gryta, Vegan | 0

Coop hade det här fina receptet på sin sida. Jag har justerat mängderna lite men annars är det precis som publicerat.

Böngryta provencale (4 portioner)

1 msk olivolja
150 gr rotselleri
500 gr potatis
2 gula lökar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
3 dl vitt vin eller matlagningsvin
1-2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 lagerblad
2 msk hackad färsk timjan
2 dl fraiche
0,5 tsk salt
0,25 tsk cayennpeppar
800 gr blandade bönor
0,5 liten citron

Tillbehör
krutonger
tomat
timjan

Fintärna rotselleri, tärna potatis och morot samt klyfta löken.

Hetta upp oljan i en rejäl gryta. stek rotselleri, potatis, lök och riven vitlök utan att de får färg cirka 2 minuter.

Slå över vin, vatten och buljongtärningar. Lägg i lagerbladen. Låt koka under lock i cirka 20-30 minuter tills rotsakerna blivit mjuka.

Tillsätt timjan, fraiche och smaka av med salt och cayennpeppar. Rör om och vänd försiktigt ner sköljda och avrunna bönor när grytan blivit riktigt varm. Smaka av med citronsaft och toppa grytan med krutonger, tomater och lite timjan.


Servera med gott bröd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.