Barbaribröd

posted in: Bröd, Vegan | 0

Första gången jag åt barbaribröd var i Malmö när jag hälsade på Jonathan. Det var så vansinnigt gott! Nybakat och fluffigt och mhmm…

Jag har aldrig gjort det själv men när Zeina nu hade ett så enkelt recept, ja, då var det lika bra att köra.

Barbaribröd är ett persiskt bröd som kan användas till frukost, lunch, middag, mellis eller allt hela tiden!

Barbaribröd (2 st stora)
275°C

Deg
50 gr jäst
2 tsk salt
5 dl ljummet vatten
ca 12-13 dl vetemjöl

Pensling
1,3 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk olja
1 msk mjöl

Garnering
sesamfrön
1 tsk nigellafrön (kan ersättas med svarta sesamfrön)
2 msk mannagryn att strö på plåten

Smält jästen med saltet.

Häll över vattnet.

Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen i 7-8 min i bakmaskin eller i cirka 10 min för hand. Degen ska vara kladdig, inte kompakt.

Smörj bunken och degen med lite olja och täck med en plastpåse, låt jäsa en timme i rumstemperatur.

Dela degen i två lika delar, lägg dem på en ordentligt oljad plåt eller form, täck dem med plast och låt jäsa i ytterligare två timmar i rumstemperatur eller några timmar i kylen, där de kan jäsa upp till tio timmar.

Förbered smeten som degen ska penslas med.

Blanda alla ingredienser till smeten i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Låt kallna i rumstemperatur.

Lägg ett bakpapper på en plåt och strö över mannagryn (funkar att uteslutas). Lägg en av degbitarna på plåten och tryck ut den oval med händerna. Gör långa streck med fingrarna tvärs över brödet, pensla på smeten och gör om strecken igen.

Strö på fröna.

Grädda längst ner i ugnen i cirka 15 minuter. Håll koll så att det inte bränns, det ska få fin färg.

Brödet är allra godast nygräddat, sedan blir det lite torrt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.