Falafel från Falafelbaren

posted in: Biffar, Vegan | 0

Jag har ätit så mkt på Falafelaren förut att jag till slut faktiskt började skämmas över att gå dit. Så nu har jag inte varit där på kanske två år istället. Smidigt, mkt smidigt. Men som tur är har de publicerat sitt recept på falafel på nätet ngnstans (som jag tyvärr inte minns vart) och då passade jag på att sno det, rakt av. För det är FANTASTISKT!

Falafel från Falafelbaren (4 portioner, 16 st)

250 gr torkade kikärtor
1 gul lök, grovriven
2 vitlöksklyftor, finrivna
1 kruka persilja, finhackad
2-3 msk malen spiskummin
1,5 tsk salt
1 krm bikarbonat
1 liter olja, till fritering

Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar.

Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.

Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.

Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Det blir ca 16 st.

Låt oljan från friteringen kallna helt och häll över i en PET-flaska med lock. Använd snart igen till fritering eller släng flaskan. Olja i stora mängder är inte bra för våra avlopp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.