Veganska piroger

posted in: Ugnsmat, Vegan | 0

Jag har aldrig gjort piroger förut. Men jag visste att jag ville ha brödiga piroger, dvs inte smördegspiroger. Varför? Jo, hemma i Kiruna har Högalidskolan en solidaritetsbasar varje går och i kaféet där serveras alltid brödiga piroger som är väldigt goda, så ja, jag ville göra sådana. Och de här, de blev mkt fina!

Veganska piroger (cirka 12 stora/16 mellan)
225°C

Deg
50 gr jäst
1,5 tsk salt
200 gr mjölkfritt margarin
5 dl sojamjölk
1 tsk socker
13,5 dl vetemjöl
2 dl vetemjöl till utbakning

Tacofyllning
rapsolja
2 gula lökar
1,5 röd paprika
2 dl majskorn
500 gr sojafärs
2 vitlöksklyftor
2 msk sojasås
1 tsk salt
3 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
6 msk tomatpuré
0,5 dl havrefräsch

Smula jästen i en bunke och smält med saltet.

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt.

Häll degvätskan över den smälta jästen.

Blanda i socker och nästan allt mjöl, spara 1-2 del till utbakningen.

Arbeta degen tills den släpper kanterna. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter, under bakduk.

Förbered fyllningen, se längre ner.

Sätt på ugnen.

När degen jäst färdigt, knåda den smidig på mjölat bakbord.

Dela degen i 12-16 delar. Rulla varje bit till en rund bulle och kavla ut den till en ca 15-18 cm stor rundel.

Fördela fyllningen i en hög på ena halvan och vik ihop till en halvmåne. Tryck ihop kanterna med en gaffel eller fingrarna. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter.

Tacofyllning
Hacka löken och paprikan och fräs i olja tillsammans med majsen.

Tillsätt färsen.

Riv i vitlök samt tillsätt soja, salt, spiskummin, chilipulver, paprikapulver, cayenne och tomatpuré. Fräs allt i några minuter under omrörning. Blanda i fräschen.

Låt koka några minuter tills allt är geggigt och gott.

Låt fyllningen svalna något.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.