Veganska kanel- och kardemummabullar

posted in: Bröd, Sött, Vegan | 0

Kanelbullar, kardemummabullar, vaniljbullar… bullar. Det bästa som finns. Mhmm… Detta är en blandning av mammas och Leilas bullar för att fungera att göra i en stuga utan assistent från maskin.

Veganska kanel- och kardemummabullar (cirka 20-24 stycken)
250°C

Deg
50 gr röd jäst
0,5 tsk salt
2 dl sojamjölk
1 dl sojagrädde (eller ta sojamjölk för hela slanten)
1,5 dl strösocker
100 gr rumstempererat margarin
1 tsk malen kardemumma
ca 9-10 dl vetemjöl

Fyllning
150-200 gr margarin (150 gr räcker på pricken pricken, så att du får ta allt allt för att det ska räcka, men det kan vara gött att ha saftigt med fyllning tycker jag)
1,5 dl råsocker
1,5 msk kanel

Garnering
0,5 dl sirap
1 msk vatten

strösocker och
mandelflagor

eller

strösocker och mortlad kardemumma till garnering

Smält jästen i saltet.

Tillsätt fingervarm sojamjölk, sojagrädde och socker, rör om.

Tärna ner margarinet i degbunken med vätskan, sockret och jästen.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen är len och släpper från kanterna.

Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter, men det beror väldigt mkt på temperaturen i rummet. Idag när jag bakade var det +27°C inne så det går inte att jämföra med en vinterkall lgh med +19°C.

Gör under tiden fyllningen. Låt margarinet bli rumsvarmt, blanda med råsocker och kanel till en slät smet.

Sätt ugnen på 250°C.

När degen har jäst, stjälp upp degen på mjölat bakbord utan att knåda den. Tryck eller kavla ut degen till en,  eller två, avlånga plattor, cirka 0,5 cm tjock.

Bred ut margarin, socker och kanelblandningen.

Vik plattan dubbel på längden och dela i cirka 2 cm breda remsor.

Snurra remsorna och gör en liten knut. Lägg på en plåt.

Lät jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Pensla bullarna med sirap och vatten.

Strö över mandelflagor och strösocker, strösocker och kardemumma eller garnera efteråt.

Grädda mitt i ugnen i cirka 6-7 minuter.

Om du inte satte garnerade innan kan du nu strö över kardemumma och strösocker.

Låt svalna på galler, förslagsvis med lite folie under så att du slipper skrubba gallret tills fingrarna blöder eftersom sockret kommer att fastna så jävla stenhårt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.