Mammas rödbetssoppa

posted in: Soppa, Vegan | 0

Rödbetor, så gott, så farligt rött. Men soppa, tänk vad bra att i kylen när du kommer hem från jobbet och behöver äta innan du svimmar! Perfekt ju. Det här receptet kommer från min mor som gjorde det när föräldrarna var här sist.

Mammas rödbetssoppa (4-6 portioner)

1-2 lökar
2-3 morötter
4-6 färska rödbetor
en rejäl klyfta vitkål
margarin eller rapsolja
1 l grönsaksbuljong
2 lagerblad, fler om de är små
1 rågat kryddmått vitpeppar
2-3 msk vitvinsvinäger

Servera med
iMat fraiche
bröd
stekta korvskivor

Hacka lök.

Grovriv morötter och rödbetor.

Strimla vitkålen, cirka 5 cm långa strimlor.

Mängden på respektive rotsak bestämmer du själv efter vad du gillar, jag som gillar lök och vitkål tar med av detta än av morötterna.

Fräs lök och rotsaker i omgångar i margarin eller olja i stekpanna. Spara dock cirka 1 dl av de rivna rödbetorna ostekta, de ska i grytan när allt är klart typ. Rotsakerna ska bli mjuka och inte stekta.

Allteftersom rotsakerna och löken steks läggs de över i en stor gryta.

Allteftersom grytan fylls med rotsaker fyll på med buljong.

Låt soppan småkoka med lagerblad under lock tills rotsakerna är färdiga, kanske 30 minuter eller kortare. Det är viktigt att prova sig fram, rotsakerna ska inte koka sönder och bli mosiga utan ha lite motstånd men vara färdiga.

Smaksätt med vitpeppar och vinäger. Tillsätt vinägern en matsked i taget så att det blir lagomt med syra.

Tillsätt den sparade rivna rödbetan för att fräscha upp färgen på soppan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.