Hjördis hällakakor

posted in: Bröd, Vegan | 0

De här hällakakorna är jag uppvuxna med. Det är familjens vän, Hjördis i Boden, som tagit fram detta recept.

Hjördis hällakakor (cirka 14-18 st)

50 gr jäst
1 tsk salt
7,5 dl sojamjölk
knappt 1 kg rågsikt (eller vetemjöl blandat i)
1 msk socker
2 tsk bakpulver

Smält jästen i saltet. Blanda i degvätskan.

Arbeta in de torra ingredienserna.

Jäs degen i 25 min.

Sätt en stekpanna på spisen och värm den ordentligt, sänk värmen allt eftersom tills lagom värme uppnåtts.

Kavla en kaka tunt i den storlek som stekpannans botten är, eller lite mindre.

Borsta bort eventuellt mjöl. Nagga första kakan och börja grädda direkt. Vänd när den fått svarta eller bruna fläckar och grädda även andra sidan.

Kavla ut nya kakor allteftersom medan bröden gräddas i pannan.

Lägg kakorna på galler i en eller två staplar under bakduk.

När allt är gräddat: stuva om bland bröden så att de svalnar, kanske sprid ut dem lite så de ligger halvt om halvt på varandra.

In i påsar när de svalnat och förslut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.