Saffransbullar

posted in: Bröd, Sött, Vegan | 0

Jag har utgått från Pain de Martins grund och ändrat lite så det blev veganskt, mer saffran och lite så.

Bullarna går att använda för att göra saffranssemlor, bullarna kan även fyllas med mandelmassa vilket är sååå gott. Mhmm…

1902

Saffransbullar (cirka 3o st)
210°C

Saffransmarinad
1-2 gr (2-4 paket) saffran
1 tsk strösocker
2 tsk rom eller annan god starksprit

Deg
25 gr jäst
2,5 dl kallt vatten
2,5 dl kall sojamjölk
200 gr strösocker
150 gr margarin
1 tsk oraffinerat havssalt
850 gr ekologiskt vetemjöl special
eventuellt russin

Eventuell fyllning till bullar
0,25 sats mandelmassa

Pensling (sockerlag)
1 dl socker
1 dl vatten
lite rivet apelsinskal

eller

Pynt
25 gr smält margarin
strösocker

Dag 1
Blanda saffran, socker och rom i en skål och låt stå och dra i rumstemperatur tills det ska användas.

Om du ska använda dig av russin lägger du dem i blöt nu.

Dag 2
Blanda 500 gr av mjölet med resten av ingredienserna, inklusive saffransmarinaden. Hyvla gärna ner margarinet så blir det lättare att få ihop degen.

Blanda ner resten av mjölet, för hand eller med en assistent.

Skrapa ur degen på ett lätt mjölat bakbord och forma till en slät bulle genom att vika in kanterna mot mitten och sedan vända den så att skarven hamnar nedåt. Strö på lite mjöl, täck med plastfolie och låt jäsa i ytterligare cirka 1,5 timme i rumstemperatur eller i upp till 10 timmar i kylskåpet.

För släta, runda bullar
Dela degen i bitar.

Forma degbitarna till runda släta bullar genom att vika in kanterna mot mitten och sedan vända dem med så att skarven hamnar nedåt.

Om du vill ha fyllning i bullarna klickar du en sked mandelmassa innan du börjar vika in kanterna, så att du viker in mandelmassan i bullen. Blir mkt fint.

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakhandduk och låt jäsa till nästan dubbel storlek, cirka 2 timmar.

För katter
Dela degen i bitar.

Forma degbitarna till runda släta bullar genom att vika in kanterna mot mitten och sedan vända dem med så att skarven hamnar nedåt.

Låt bullarna vila cirka 10 minuter och rulla sedan ut dem till cirka 10 cm.

1301

Låt vila en stund igen innan du rullar ut dem till cirka 20 cm och snurrar ihop dem till katter. Peta ner russinen i kattsvansen.

Lägg katterna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakhandduk och låt jäsa till nästan dubbel storlek, cirka 2 timmar.

Sätt på ugnen.

Innan du tjoffar in bullarna eller katterna i ugnen måste du bestämma dig om du vill ha glansiga bullar/katter eller om du efteråt vill doppa dem i strösocker.

Om du vill ha glansiga gör du iordning sockerlagen (koka socker, vatten och apelsinskal) och penslar innan gräddning. Annars gräddar du utan något.

Grädda i mitten av ugnen tills bullarna har fått fin färg på ovan- och undersida, cirka 10-15 minuter.

Låt dem svalna i några minuter på plåten under handduk.

När det är dags för servering smälter du margarin, penslar bullarna/katterna och doppar dem därefter i strösocker på en tallrik.

Ät!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.