Veganska lussebullar/saffranskatter

posted in: Bröd, Sött, Vegan | 0

Äntligen är det dags att baka saffranskatter! Lyckan är total. Jag har använt mig av Kakboken utan ägg och mjölks recept med lite modifieringar. Jag har ökat saffransmängden eftersom jag alltid tycker att det behöver vara mer saffran, så även i detta recept.

Veganska lussebullar/saffranskatter (cirka 30 stycken)
225°C

3,5 dl valfri växtmjölk
2-3 kuvert (1-1,5 gr) saffran
cirka 60 russin (2 i varje katt)
50 gr jäst
0,5 tsk oraffinerat havssalt
1,5 dl strösocker
100 gr mjukt margarin
9–11 dl vetemjöl

Koka upp mjölk och saffran, låt svalna och låt gärna stå över natten.

Blötlägg russinen i vatten.

Smula jästen och smält den med salt.

Tillsätt mjölkblandningen (kall), strösocker, mjukt och tärnat margarin samt vetemjöl. Blanda tills det blir en fast deg.

Låt jäsa 1-3 timmar till dubbel storlek i en övertäckt bunke.

Knåda degen 10-15 minuter i maskin, eller 15-20 minuter för hand. Tillsätt eventuellt vetemjöl för att degen ska hålla sig smidig.

Slå på ugnen.

Jäs ytterligare 20 minuter.

Gör katter, det vill säga rulla en bit deg till en korv och rulla ihop ändarna åt varsitt håll. Stick ner russin i mitten av krullen i katten.

Låt jäsa 20-30 minuter på plåten.

Pensla med sojagrädde och grädda mitt i ugnen i cirka 4-6 minuter.

Låt svalna på galler under duk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.