Veganska färsbullar

posted in: Biffar, Vegan | 2

Ja, vad kallar en egentligen bullar? Veganska köttbullar gör ju att det känns som att cementera kött som det normala när det är allt annat än normalt att döda andra för att bli mätt. Men oavsett namn så har Jävligt gott tagit fram ett fint recept på färsbullar som jag modifierat ytterst lite.

Veganska färsbullar (cirka 20 stycken)

1 gul lök
mjölkfritt margarin, förslagsvis Carlshamn som är fritt från animaliskt d-vitamin
10-12 korn kryddpeppar
300-350 gr Anamma vegofärs
2,5 dl havregrädde, t ex Oatlys iMat
1 msk sojasås
1 tsk buljongpulver
1,5 dl ströbröd
1,5 msk potatismjöl
0,5 dl finhackad persilja, jag hade fryst
salt
svartpeppar

Hacka lök och stek i margarin tills den är genomskinlig.

Mortla kryddpepparn. Jag mortlar med pepparn i lite papper för att skydda morteln så att jag slipper diska den hela tiden. Eftersom den är i gjutjärn vill jag helst slippa diska.

Häll ner färsen och kryddpepparn i stekpannan. Låt steka i några minuter så att det får färg.

Blanda 1 dl havregrädde, sojasås och buljongpulver i en skål. Vänd ner i stekpannan. Låt steka ngr minuter och ta stekpannan från värmen.

Blanda 1 dl havregrädde, ströbröd och potatismjöl i en skål. Låt dra 30 sekunder.

Blanda färsen och ströbrödsblandningen rejält. Smaka av med salt, peppar och persilja. Blanda i resten av havregrädden och späd eventuellt med vatten om det behövs mer vätska eller ströbröd om det känns som att det blir för blött.

Rullar bullar till lagom storlek, jag körde typ 3-4 centimeter och fick cirka 20 bullar.

Stek i rikligt med margarin så de får fin färg, jag fick för mkt färg. Ooops.

Servera med potatismos och lätt förvälld broccoli bara för att nämna en härlighet att äta till.

2 Responses

  1. Ebba

    Nina, jag tycker du verkar vara en sån trevlig människa. Jag har följt din blogg nu i ett par år. Alltid roligt att läsa om dina matupplevelser. Kul att du numer är vegan också. Jag är bara vegetarian än så länge.

    Ville bara säga att jag tycker du verkar go.

    /Ebba

  2. nina

    Men vad gulligt av dig Ebba att skriva! Jag blir helt rörd!

    Jag var vegetarian i 20 år innan jag tog steget… så det satt långt inne. Men nu är jag mkt nöjd med mitt beslut. Jag har försökt flera gånger innan utan att lyckas mer än lite i taget men det var för att jag inte var där ännu tror jag. Jag hade inte kommit dithän att det inte fanns ngt alternativ för mig mer än att jag var tvungen… 🙂

    Tack igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.