Ful/foul Medammes

posted in: Frukost, Gryta, Soppa, Vegan | 0

Tydligen är ful/foul frukostmat i Egypten. Tänk vilken lycka! Kanske är det ngt för mig också, jag älskar ju citron, persilja och bönor. Mhmm…

Ful/foul medammes (4 portioner som smårätt)

3 dl favabönor
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk spiskummin
1 citron, josen
salt
1 tomat
raps- eller olivolja
0,5 dl persilja

Värm bönorna (samt vätskan bönorna ligger i om du använder konservburk, alternativt lite spad från när du kokat bönorna) och den hackade gula löken i en gryta tills de kokar. Sjud på svag värme i cirka 10 minuter.

Blanda riven vitlök, spiskummin, citronjos och salt i en liten skål.

Använd en gaffel till att delvis mosa bönorna, hur mycket som ska mosas är en smaksak, jag mosar ganska lite.

Blanda i citronjosblandningen och rör om försiktigt. Smaka av och tillsätt mer citron eller salt om det behövs.

Servera i en skål.

Hacka tomater och lägg ovanpå, ringla över generöst med olja. Toppa med hackad persilja.

Servera med pitabröd.

Andra saker som kan vara goda som tillbehör är tahina, citronklyftor, hackad lök, skivad gurka, hackad grön paprika och färsk mynta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.