Sofias veganska banoffee-paj

posted in: Sött, Vegan | 0

Jag var på påskfika hos Sofia här om… ja, i påskas helt enkelt. Det var fantastiskt väder, fika och mimosas. Det här var lite bättre än allt annat. Att sedan ha fina vänner som går över lik (pun intended) för att göra veganskt åt en är ju hjärtsmält så att det förslår. Så jag ger er:

Sofias veganska banoffee-paj (mkt)
175°C

Kolasås
2 dl socker
2 dl sirap
1 dl Alpro airy and creamy (eller annan växtgrädde)
1 dl sojamjölk
0,5 tsk salt
75 gr margarin

Pajskal
400 gr Digestivekex (tänk på att glutenfria inte är veganska)
175 gr margarin

Fyllning
4 bananer
1-2 dl Alpro airy and creamy (eller annan visbar växtgrädde)
1 näve nötter (t ex jordnötter, rostade cashewnötter eller någon annan variant som gärna är salt)
50-100 gr hackad mörk, mjölkfri choklad

Börja med kolasåsen.

Blanda alla kolaingredienser utom margarin i en tjockbottnad kastrull. Rör så lite som möjligt i början, låt det koka på som fasen men passa så att det inte kokar över. Efter ungefär 15-45 minuter är kolasåsen klar. Kolasåsen ska vara cirka 125 grader (eller när du har gjort ett kulprov som du är nöjd med) tar du av den, lägger i margarinet och låter den svalna något.

Medan kolasåsen kokar på, slå på ugnen.

Finkrossa kexen till pajskalet. Smält margarinet och rör ihop. Tryck ut i en pajform och grädda i 15 minuter ungefär eller tills pajskalet har fått lite färg. Låt svalna.

Häll därefter över kolasåsen i pajformen och ställ in i kylen i minst en halvtimma. Detta går att förbereda dagen innan.

Precis innan servering: Skiva bananerna, vispa grädden och hacka chokladen. Lägg därefter bananer och nötter ovanpå den stelnade kolan, bred över grädden och toppa med hackad choklad.

Servera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.