Veganska semlor

posted in: Bröd, Sött, Vegan | 1

Så var det dags för semlor igen. Denna gång inte på fettisdagen utan på internationella kvinnodagen. Eftersom jag är vegan och inte längre kan äta vanliga semlor så blir det inte att okynnesäta semlor. Här är Kakbok utan ägg och mjölks bullar, Sébastien Boudets mandelmassa och min tid som gjort mästerverk.

Veganska semlor (10-14 stycken, beroende på storlek)
225°C

Semmelbullar
50 gr margarin
2 dl gräddmjölk (hälften växtgrädde/hälften växtmjölk) eller växtmjölk
25 gr jäst
0,75 dl socker
0,5 tsk salt
1,5 tsk kardemumma
5-6 dl vetemjöl
+ växtgrädde att pensla bullarna med

Mandelmassa

200 gr mandlar
6 st bittermandlar
5 dl varmt vatten (50°C)
300 gr råsocker

Alpros Airy & Creamy eller annan vispbar växtgrädde

Börja med mandelmassan dagen innan du behöver den.

Ställ mandlarna i en skål och häll över det varma vattnet. Sätt på ett lock eller en tallrik och låt det mandlarna ligga i vattnet över natten.

Häll bort vattnet som finns kvar i skålen och gnid mandlarna mellan dina händer så att överflödigt skal försvinner.

Häll mandlarna i en mixer. Häll över sockret och mixa till önskad textur och grovhet (blir mandelmassan alltför tjock kan man tillsätta lite växtgrädde).

Mandelmassan kan förvaras i kylskåp med tättslutande lock i upp till sju dagar.

Nu är det dags att göra bullarna.

Smält margarin i en kastrull, tillsätt mjölk och grädde.

Smula ner jäst i en bunke, blanda ner socker, salt och kardemumma och rör tills en smet bildas.

Tillsätt den fingervarma mjölkblandningen och rör sedan ner mjöl tills degen är någorlunda fast. Det är bättre att ha en något lös deg som kan jäsa och tillsätta mer mjöl efter jäsningen.

Jäs i runt 40-60 minuter på varmt ställe.

Knåda degen smidig med mjöl och dela i 10-14 bitar, forma bollar och låt jäsa i 20-30 minuter.

Pensla med grädde och grädda sedan i mitten av ugnen i 225°C 7-12 minuter beroende på storlek.

Skär av ett lock på bullen när den svalnat och gräv ut ett litet hål i bullen. Fyll bullarna med mandelmassa, täck med vispad grädde, sätt tillbaka locket och pudra med florsocker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.