Ems veganska och köttiga rödbetsbiffar

posted in: Biffar, Vegan | 0

Underground burgers hade fina recept på sin sida, sen poff försvann allt. Men min vän Em hittade detta recept via wayback machine. Receptet är mastigt, men ack så gott. En smarting som jag fick lära mig av Em var att frysa in själva smeten och sedan ta fram och göra biffar allt eftersom. Hur smart var inte det?

Receptet ger fasta biffar som inte faller isär, som är köttiga och härliga. De kan bli rosarosa om du använder ljus färs eller mörkare med mörk färs.

Ems veganska och köttiga rödbetsbiffar (sjukt många, kanske 20-30 st)

600 gr mjölig potatis
3 dl råris
ca 300 gr inlagda rödbetor (en stor burk)
ca 300 gr inlagd gurka (en stor burk)
800 gr fryst sojafärs (eller 300 gr torr färs)
1 stor gul lök
2 solovitlökar
3-4 dl vetemjöl
2-3 dl ströbröd
0,5 msk liquid smoke
3 msk mörk sojasås
1 msk sesamolja
salt
peppar

Koka potatisen och råriset.

Häll av rödbetorna och gurkan. Låt rinna av i ett durkslag.

Finhacka sedan i små bitar. Tips är att använda kniv och gaffel. Det här momentet är tidskrävande och tråkigt. Men det är värt det.

Om du använder torkad sojafärs: blötlägg i kokhett vatten i cirka 10 minuter. Pressa sedan ur så mkt vatten som möjligt.

Stompa potatisen när den är färdig.

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Om biffarna känns för blöta, tillsätt mer ströbröd eller vetemjöl. Känns de torra tillsätt olja.

Färsen till biffarna går att frysa in om du inte tillagar allt direkt och den håller typ 5-7 dagar i kylskåp.

Stek i rikligt med olja.

Servera med potatismos, rårörda lingon eller vad du önskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.