Veganska julvårrullar

I år lämnade vi samosas bakom oss för att ta steget åt en lite annan tradition, vårrullar med julstuk. Sååå gott! Receptet kommer typ rakt av ifrån Mersmak nummer 11, 2013.

Veganska julvårrullar (30 stycken)

Vårrullar
600 gr rödkål
2 rödlökar
2 stora äpplen
2 msk margarin
0,5 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk salt
1 paket filodeg
3 msk margarin
3 msk olja

Dippsås
1 dl vatten
1 dl råsocker
0,5 dl ättika, 12 %
5 nejlikor
1 kanelstång
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chili

Börja med dippsåsen. Lägg vatten, socker, ättika, nejlikor och kanelstång i en kastrull och koka upp.

Skiva vitlöken och hacka chilin. Dra av vätskan från värmen och lägg i vitlök och chili. Låt stå och dra tills det är svalt.

Strimla rödkålen, hacka löken och finhacka äpplena. Stek i 1-2 msk margarin på medelhög värme. Tillsätt kryddpeppar och salt. Stek i cirka 10 minuter tills rödkålen är mjuk. Låt svalna.

Skär ut 15 * 20 cm ark av filodegen. Tänk på att hela tiden täcka filodegen med en fuktig handduk då den torkar, poff, jättesnabbt.

Lägg cirka 2 msk fyllning på kortsidan av varje ark. Vik in kanterna och rulla ihop. Lägg rullarna med skarven nedåt på en skärbräda och täck över med en fuktig handduk i väntan på stekning.

Stek vårrullarna med skarven nedåt i rikligt med olja och margarin så att de får en krispig yta. Tänk på att de bränner snabbt så inte för varmt.

Ät och njut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.