Vegansk carnitas (vegitas)

posted in: Gryta, Vegan | 0

Först såg jag att Vegoriket gjorde det, därefter Soflex och då visste jag att jag också måste, carnitas. Carnitas betyder litet kött typ, vilket ju blir lite galet… vegitas?

Vegansk carnitas (vegitas) (4-6 portioner)

Marinad
600 gr vegankött i bitar (t ex Anammas bitar, Oumph! pure eller annat som du har hemma)
3 msk rapsolja
3-4 msk vatten
2 msk spiskummin
1,5 msk paprikapulver
2 tsk oregano
0,5 tsk chilipulver
1 spansk peppar
2-4 krm rökarom
salt
vitpeppar
svartpeppar

Stekning
1 gul lök
1 solovitlök (3 vanliga)
2,5 dl cola, ingen lightversion utan riktig
1,5-3 msk sojasås
saften från 1 apelsin
saften från 2 lime
2 lagerblad
3 msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljongpulver

Hacka pepparn. Blanda kryddorna, olja och vatten i en skål och häll över köttet.

Skaka och massera  så att allt blir täckt med kryddorna. Sätt plastfilm eller en plastpåse över och låt marinera så länge du har tid med, helst minst en halvtimme men gärna en dag/natt.

Hacka och stek lök och riven vitlök tills de får färg.

Tillsätt köttet och all marinad, rör om och stek.

Häll över cola så att det precis täcker bitarna.

Tillsätt sojasås, apelsinsaft, limesaft och grönsaksbuljong. Låt allt koka upp och låt sedan koka under lock på svag värme i cirka 40 minuter tillsammans med lagerblad och tomatpuré. Vätskan ska reduceras så att det är geggigt och härligt. Bra att smaka av efter 20 minuter så du har koll på om det ska vara mer av ngt.

Serveras med till exempel:

rostad majs
pico de gallo
guacamole
grönt
salsa
vårlök
tortillabröd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.