Bagels

posted in: Bröd, Vegan | 0

Eftersom jag gillar att leva på gränsen testade jag ett nytt recept på bagels när jag skulle bjuda på söndagsbrunch. Det var ett bra recept!

Bagels (10 st)
knappt 225°C

Degen
1 tsk jäst
2 tsk oraffinerat havssalt
knappt 4,5 dl svalljummet vatten
9-10 dl vetemjöl

Kokningen
mkt vatten
ev 1 tsk salt

Pynt
sesamfrön
vallmofrön
hackad lök

Smula jästen i en bunke och smält med saltet.

Tillsätt vatten, mjöl och salt. Knåda i 10 minuter eller 5 minuter med assistent. Degen ska vara kompakt, det är bagels vi pratar om!

Låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur.

Knåda degen. Dela degen i 10 bitar och gör till en liten bulle. Gör hål mitt i degknytet, stick in två fingrar och snurra runt lite så storleken blir att du kan få in hela handen i hålet.

Lägg bagelsen på en plåt/tallrik/bricka med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och ställ i kylen eller balkongen om det är nog svalt (4-10°C) och låt jäsa 10-24 timmar.

Ta fram bagelsen från din kylgömma och låt jäsa klart i rumstemperatur.

Värm ugnen.

Koka upp rikligt med vatten i en gryta. Koka bagels 30 sekunder på varje sida och låt rinna av på galler.

Om du vill ha topping på dina bagels, doppa ena sidan i en tallrik med topping och lägg sedan på en plåt med toppingen mot bakplåtspapret.

Grädda 7 minuter, i mitten till övre delen av ugnen, ta ut plåten och vänd på alla bagels så att pyntet nu är uppåt. Grädda ytterligare ungefär 8 minuter tills de har fått fin färg.

Låt svalna på galler under duk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.