Hamburgerbröd

posted in: Bröd, Vegan | 0

Idag bjöd jag på burgare och ville såklart ha egna bröd, de här blev det. Jag hörde ord som att det var de godaste burgarbröden ngn ätit!

Hamburgerbröd (12 st)
200°C

25 gr jäst
knappt 2 tsk salt
360 gr vatten
75 gr mjölk
50 gr strösocker
1,5 ersättning för ägg
50 gr rumstempererat margarin
790 gr vetemjöl special

Smält jästen i salt.

Värm vatten och mjölk tills det är fingervarmt. Häll därefter det över jästen som smält.

Vispa upp äggersättningen så det blir fluffigt.

Bland mjöl och socker. Tillsätt maragrinet och pressa mellan fingrarna så det blir smuligt. Tillsätt vätskan och ett uppvispat ägg till mjölblandningen och blanda tills det blir degigt. Knåda eller kör i assistent i cirka 8–10 minuter. Tänk på att degen kommer att vara ganska kladdig.

Om du knådade för hand, lägg tillbaka degen i bunken. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1-2 timmar.

Stjälp upp degen på ett bord och dela den i 12 lika stora delar. Forma varje del till en boll som du lägger på en bakplåtspapperförsedd plåt och plattar till lite. Om det är på tok för kladdigt kan du alltid blöta händerna innan du försöker rulla bollen. Det gör ingenting om bröden ser taskiga ut i det här läget, de ska jäsa en gång ytterligare.

Låt jäsa till dubbel storlek igen.

Spraya bröden med vatten, en blomspruta fungerar finfint, och strö över sesamfrön. Låt torka några minuter. Sätt in plåten i ugnen i ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. När du tagit ut bröden sprayar du dem med vatten igen och låter dem svalna på ett galler under en bakduk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.