Frökex

posted in: Bröd, Snacks, Vegan | 0

Magisk kombination av frön och kex. Mmm… Ät med guacamole, hummus, bönröra… mmm…

Frökex
125°C

2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
3-3,5 dl vatten
oraffinerat havssalt

Blanda fröna i en bunke. Täck fröna med kallt vatten precis så att fröna täcks, cirka 3-3,5 dl. Strö över salt och rör om.

Låt blandningen stå i kylen i cirka 30 minuter. Ta ut och känn hur smeten är, om den är stabbig blanda in ytterligare lite vatten så att det blir som fast gräddfil ungefär.

Låt stå i kylen några timmer, förslagsvis över natten.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, cirka 4 mm tjockt.

Grädde mitt i ugnen i cirka en timme. Vädra ur ugnen en gång i kvarten.

Sänk temperaturen till 100°C och grädda ytterligare en timme. Vädra ur ugnen en gång i kvarten.

Nu ska kakan vara torr och hård, om den inte är det låter du den vara kvar i ugnen lite till och känn efter tills den är torr och hård.

Låt därefter kakan vara i ugnen på eftervärmen efter att du stängt av ugnen, låt luckan stå öppen med en liten glipa så att det inte bildas ny fukt. När ugnen är sval är det klart, ta ut plåten och bryt kakan till kex.

Förvara kexen torrt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.