Panforte från Siena

posted in: Kakjuntan, Lakto-vegetariskt, Sött, Vegan | 0

Jag ligger “lite” efter i bakandet för Kakjuntan. Det har varit så mkt med det där andra som kallas livet att just bakningen hamnat i periferin ett tag. Men nu tänkte jag att jag ska komma ikapp lite och baka lite. Vad passar inte bättre än julbak?

Nu i december bakar vi på temat Efter julbordet. Jag har verkligen funderat och tänkt till här och det jag egentligen vill ha efter julbordet är mammas fikabröd men om jag måste göra ngt själv och bidra till julen så är det med choklad tänker jag. Så jag gjorde Panforte från Siena, en julkonfektyr från Italien. Jag gjorde en fjärdedel av receptet eftersom min mor räknade ut att ett helt recept skulle resultera i 2,2 kg kaka. Det är lite i överkant skulle jag vilja påstå.

Jag har gjort om receptet så att det ska bli smashing, så här får ni facit och inte misslyckandet.

Panforte från Siena (cirka 20 bitar)
150°C

250 gr blandade nötter
60 gr vetemjöl
0,75 msk kanel
125 gr honung
60 gr strösocker
100 gr mörk choklad

Rosta nötterna lätt i en stekpanna.

Blanda nötter, vetemjöl, kakao och kanel i en bunke.

Smält socker och honung i en tjockbottnad kastrull, tillsätt chokladen och låt smälta.

Sätt bakplåtspapper i en form och skeda ner smeten i en form (vi tog en avlång sockerkakasform).

Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.

Låt kakan svalna helt innan den plastas in så att den inte torkar. Låt gärna stå i minst ett dygn (men helst en vecka) så att den sätter sig ordentligt.

Skär i bitar och servera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.