Veganska Sarah Bernhardt-bakelser

posted in: Kakjuntan, Sött, Vegan | 3

Biskvier, kanske drottningen av fikabröd. Det finaste, sötaste, godaste, krämigaste, sprödaste, segaste och härligaste. Mmm… jag älskar biskvier men har aldrig vågat baka dem. Det är ju många steg, svårt att göra utan ägg tänkte jag men så kom Kakjuntans augustitema: med handen på hjärtat, där vi ska baka sådant vi dragit oss för av olika anledningar. Och som jag dragit mig! Jag tänkte baka det här till tema choklad, kvinnor, julens måste-kaka (mormor bakade alltid biskvier till jul) och bakelser. Men det har inte blivit av för det är för svårt, krångligt, många moment.

Men nu har jag gjort det och jag ääälskar dem! De är godare än ngt köpt och fast det är utan ägg är botten seg och härlig. Jag är sjukt imponerad av att jag har lyckats med detta.

Veganska Sarah Bernhardt-bakelser (20 st)
150 °C

Kakor
500 gr kall mandelmassa
2 tsk bakpulver
4 msk maizena
2 msk sojagrädde

Fyllning
200 gr choklad, mjölkfri
1,5 dl sojagrädde
2 msk sirap

Garnering
200 gr choklad, mjölkfri
1 msk neutral olja (raps)

Börja med fyllningen.

Koka upp grädde och sirap, ta av från plattan.

Bryt ner chokladen och rör om tills chokladen smält och du har fått en jämn och len smet.

Låt svalna i kylskåp minst 1 timme.

Gör sedan kakorna.

Riv mandelmassan grovt.

Blanda maizena och bakpulver. Vänd ner mandelmassan och sojagrädden. Arbeta ihop till en jämn smet.

Forma runda bollar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till bollarna lite så at de blir lite plattare.

Grädda mitt i ugnen i cirka 18 minuter.

Ta bort kakorna från plåten och låt svalna upp och ner.

När kakorna är svala och chokladtryffeln varit minst en timme i kylen är det dags att kleta på fyllningen på kakornas undersida (den som varit mot plåten under gräddningen). Det kändes som att det var lite fyllning,men jag tycker det var alldeles lagomt. Det här är lagomt vill jag påstå. Tryffeln ska bres på så att det blir toppigt i mitten, det är lättare sagt än gjort men jag fick till en bra schvung på de sista kakorna.

Smält choklad tillsammans med oljan och se till att det är väl blandat. Häll sedan chokladen i en liten skål eller liknande så att du får lite djup och kan doppa kakorna utan att behöva joxa allt för mkt.

Doppa sedan kakorna med tryffeln snabbt i den smälta chokladen. Ställ på en plåt (inte för tätt, det misstaget gjorde jag och då pajade jag ngr genom att det var svårt att ställa ner dem). Ställ sedan in i kylen och låt svalna.

Njut och dö sötdöden.

3 Responses

  1. nina

    Stina, ja de var heeelt otroliga!

    Cecilia, det är ju liksom drottningen av kakor. Mmm… men jag ser fram emot att testa dina bullar också, lät gott med långjäsning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.