Vegabullar

posted in: Kakjuntan, Sött, Vegan | 0

Det blev maj, juni och det blev även juli. Tanken var ju att vi skulle åka på resa med Kakjuntan i maj men jag hade inte tid för resa förrän nu, i juli.

Min resa går till grannlandet Danmark och huvudstaden Köpenhamn. I Köpenhamn finns ett konsertställe som heter Lilla Vega där jag sett Woven Hand och dog musikdöden lite. Det var en fantastisk konsert i en fantastisk lokal. Så varför inte baka Vegabullar och minnas november 2008?

Jag befinner mig i stugan just nu och där finns inte plats för 45 bullar så jag gjorde halv sats och ökade på fyllningen lite eftersom fyllning är det bästa jag vet. Trots att jag ökade fyllningen till nästan dubbel sats (d v s full sats eftersom jag gjorde halv sats deg) så räckte det bara till en plåt. Så jag passade på att göra en annan fyllning till den andra plåten.

Vegabullar (ca 20 st)
250°C

Deg
75 gr margarin
25 gr jäst
0,25 tsk salt
2,5 dl sojamjölk
0,75 dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
7 dl vetemjöl

Fyllning 1
75 gr margarin
0,75 dl strösocker
1,75 tsk vaniljsocker

Fyllning 2
50 gr finhackade valnötter
75 gr margarin
0,75 dl strösocker

Pensling
Sojamjölk

Smält margarinet. Häll därefter i mjölken och låt det värmas till fingervarmt.

Smula ner jästen i en bunke och strö över saltet.

Häll över degvätskan och tillsätt därefter de torra ingredienserna utom mjölet som du tillsätter lite i taget samtidigt som du knådar degen.

Arbeta degen smidig och slät. Degen är färdig när den släpper bunkens kanter.

Jäs 30-40 minuter.

Så fort degen är på jäsning är det bra att röra ihop fyllningen så att den är mjuk och go tills det är dags att breda ut den på degen. Om margarinet är för hårt då går bara degen sönder. Det är inte så där hopp och skutt kul.

Dela degen i två bitar. Kavla ut till rektanglar om cirka 30*50 cm.

Bred fyllningen på degen och rulla ihop degen.

Dela sedan i 1,5-2 cm breda bitar (i originalet är det 2-3 cm breda men jag fick inte mina att spricka upp då så jag tror att smalare är bättre, då tvingas de isär mer). Tryck sedan till mitt på bullen, med ett knivskaft till exempel, så att kanterna viker in sig.

Jäs ytterligare en gång till dubbel storlek.

Pensla med sojamjölk. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

Låt svalna på galler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.