Vegansk sockerkaka med chokladsås

posted in: Kakjuntan, Sött, Vegan | 0

Det blev juli. Det blev semester. Det blev Norrland. Det blev bakning. Det blev Kakjuntan. I juli bakar vi från den nya Sju sorters sommarkakor och kapitlet Humlesurr och salta bad (som jag för övrigt trodde hette Hummelsurr och salta bad, men det är nog för att jag har sån stor kärlek för humlor med deras söta rultiga kroppar).

Som vanligt tycker jag att det är överdrivet mkt ägg, rentav bara ägg. Det känns som omeletter och jag får en kväljande kvävningskänsla av det. Men som tur är har jag med mig en gammal vanlig Sju sorters kakor och hittar snabbt hjälp där.

Det jag har bestämt mig för är en hederlig sockerkaka med chokladhål. Kakan heter vaniljkaka med chokladhål men receptet i Sju sorters sommarkakor innehåller inte någon vanilj så jag känner mig lite fundersam på hur de tänkte där. Men jag bakade sockerkaka utan ägg från vanliga boken eftersom jag inte hade ro att börja byta ut saker själv och tänkte att jag ändå håller mig inom ramarna eftersom jag är inom Sju-familjen.

Vegansk sockerkaka med chokladsås (16 bitar)
200°C

Kaka
4,5 dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
50 gr margarin
2,5 dl sojamjölk
2 msk citronjos

margarin
ströbröd

Chokladsås
2 dl sojagrädde
4 msk kakao (3 msk om du vill ha den mildare)
0,5 dl strösocker
50 gr margarin
0,5 tsk vaniljpulver

Blanda de torra ingredienserna till kakan.

Smält margarinet, gärna lite lite extra att pensla formen med.

Rör ner margarin, mjölk och citronjos i mjölblandningen. Rör om så att allt blandas och det blir en slät smet.

Pensla formen med margarin och ströbröa den. Häll smeten i formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Låt kakan vila lite innan du stjälper upp den på ett fat.

När kakan kommit ut ur ugnen är det dags att göra chokladsåsen. Koka grädde, kakao och socker i en kastrull i cirka 5 minuter.

Blanda ner margarinet i den kokande grädden och låt koka ytterligare 2 minuter.

Tillsätt sedan vaniljpulvret.

Nu börjar det roliga. Det går att göra två varianter, se nedan.

Variant 1

Servera kakan med chokladsåsen. Ät och njut!

Variant 2
Gör en massa hål i kakan, runt 35-40 hål. Jag använde mig av en elvispvisp som jag vände upp och ner för att få lite större hål så att chokladen kan rinna ner.

Sedan är det dags att börja sleva över chokladen så att den rinner ner i hålen. Det är bra att göra det lite långsamt så att chokladen hinner rinner ner gång på gång medan du ringlar över chokladen ngr varv.

Sedan är problemet att orka vänta lite medan kaffet kokar och vattnet bubblas till oss som inte dricker kaffe. Men det är värt det! Kakan är god och saftig. Pappa tyckte den var lite för mastig och jag och mamma tog varsin bit ytterligare. Det går aldrig att få för mkt choklad.

P.S. Det går att spara kakan i rumstemperatur men jag rekommenderar nog inte frysning om du gjort hål i kakan och fyllt den. Med andra ord, lite roligare att servera men inte så bra om en inte äter 16 bitar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.