Vegansk smörgåstårtbotten

posted in: Bröd, Vegan | 2

Jag gjorde en smörgåstårta här om sistone (var vad jag skrev för ett år sen) men blev sugen på att testa baka bottnarna själv (ett år senare). Jag googlade lite och hittade det här receptet som jag testade och ändrade lite på. Det funkar att göra tekakor av också, smakar helt otroligt! Och tekakor I love!

Smörgåstårtbotten (10 bitar)
200°C

50 gr jäst
1 tsk salt
3,5 dl vatten
0,5 dl ljus sirap
75 gr margarin
12 dl vetemjöl

Smält jästen med salt. Tillsätt ljummet vatten och häll i sirap.

Dela margarinet i bitar och häll i degvätskan.

Tillsätt hälften av mjölet och blanda i assistenten. Tillsätt sedan resterande mängd mjöl medan maskinen går.

Låt degen vila 15 minuter.

Tryck ut i en form cirka 26 * 30 cm. Nagga degen och låt jäsa cirka 40 minuter.

Grädda tills brödet fått fin färg, cirka 12-15 minuter.

Dela i tre skivor och gör din smörgåstårta! Det här var nästan det svåraste momentet för jag är kass på delning och fick bryt och glömde fotografera. Jag hade nog föredragit att botten var lite högre så det var lättare att dela… men då får en kanske värsta höga tårtan.

Tekakor?  Kavla ut till bitar om cirka 2 mm och låt jäsa 20 minuter. Grädda cirka 8 minuter.

Storleksuppskattning för antal bitar:

10 bitar = 26cm * 30cm
12 bitar = 31cm * 30cm
14 bitar = 36cm * 30cm
16 bitar = 41cm * 30cm
18 bitar = 46cm * 30cm
20 bitar = 51cm * 30cm
22 bitar = 56cm * 30cm
24 bitar = 61cm * 30cm

2 Responses

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.