Bönchili

posted in: Gryta, Vegan | 3

Vissa dagar är sådana dagar när det enda som funkar är en bönchili. En härlig, mustig, gottig bönchili. Idag är en sådan dag då jag inte klarar mig utan det. Jag letade och jag fann (en blogg jag missat som är fantastisk!) en chili utan dess like. Om det inte är den godaste jag ätit så är det iaf den godaste jag tillagat.

Bönchili

2 gula lökar
1 solovitlök
rapsolja
3 stora morötter
1,5 tsk torkad rosmarin
1 msk oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk kakao
2 tsk chilipulver
1 krm cayennepeppar
1 krm ingefära
2 burkar krossade tomater
2 dl rödvin
1 msk soja
1 msk socker eller agavesirap
9 dl (aka 3 burkar) blandade bönor (jag använde svarta bönor, kidneybönor och en burk blandade ljusa bönor så att det skulle bli lite färgvariation)
2 dl vatten
1 dl persilja
0,5 lime
salt och peppar

Skiva löken så du får kvartar, riv vitlöken och bryn i rikligt med rapsolja till de får lite färg.

Skala och riv morötterna grovt och blanda ner dem i pannan tillsammans med kryddorna. Låt steka med i några minuter.

Slå i rödvin, soja och krossade tomater och låt koka ca 30 minuter utan lock tills såsen har reducerat och blivit tjock.

Smaka av med salt, peppar och socker.

Skölj bönorna och vänd ner dem.

Häll i lite mer vatten så att det går lätt att blanda och koka sedan utan lock tills att chilin är riktigt tjock.

Smaka av igen med salt, peppar och socker samt eventuellt mer chili eller cayenne.

Avsluta med att blanda ner hackad persilja och pressa över lime.

Om du har kokat chilin tillräckligt länge så kommer slutprodukten att vara en ganska fast och superaromatisk röra.

Servera med grönsaker, nachos, guacamole, tomatsalsa, pico de gallo eller varför inte fylla enchiladas och gratinera i ugnen 12 min, 225°C?

3 Responses

  1. Pauline

    Hej,
    Jag jobbar för sajten HittaRecept.se. Vi såg att du har goda recept i din blogg (http://hejkamrat.se/veggienamnam/) och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på “Matbloggstoppen”.

    Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

    Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på HittaRecept.se – http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

    Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

    Vänlig hälsning,

    Pauline Torres
    pauline@hittarecept.se

  2. Jenny

    Hej,

    Du vet väl att ost innehåller löpe som man gör från torkade kalvmagar?
    Jag rekomenderar inte att äta herrgårdsost.
    Det finns vissa ostar som te x Västan 10% ekologisk som har vegetabiliskt ystenzym istället för löpe!

  3. nina

    Hej Jenny, ja, jag är tyvärr medveten om att löpe görs av kalvmage och att vi dessutom importerar löpe eftersom det slaktas för få kalvar i Sverige för att tillgodose vårt behov på löpe.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.