Veganska samosas

Min mamma är den som sett till att jag har fått rutiner kring julen. Hon har hittat på spännande saker och det finns en liten repertoar av, för mig, traditionell julmat. För mig är indiska piroger, samosas, en traditionell julmaträtt. Det är kryddigt, syrligt och härligt. Precis som julmat ska vara.

Veganska samosas (10 stycken)

Deg
4,2 dl vetemjöl
2 tsk smält margarin
1,5 msk sojayoghurt
0,5 tsk salt
knapp 1,5 dl vatten

Fyllning
0,5 dl gröna linser
200 gr kokt och skalad potatis
rapsolja
0,25 tsk gurkmeja
0,5 tsk spiskummin
1,5 tsk korianderfrön
0,5 tks senapsfrön
0,25 tsk ingefära
cayennepeppar
1 liten lök
0,5 solovitlök
0,5 citron, saften av
salt

1 l olja till fritering

Gör fyllningen i god tid så att den hinner svalna.

Koka linserna mjuka i cirka 1,5 dl vatten.

Stek kryddorna i lite rapsolja i några minuter.

Finhacka löken, riv vitlöken och stek med kryddorna i några minuter.

Tillsätt linserna, potatisen och citronsaften. Stek 4-5 minuter.

Salta och låt svalna.

Blanda ihop ingredienserna till degen och låt jäsa övertäckt i 20 minuter.

Dela degen i 5 degbollar. Kavla ut till cirka 15 cm rundlar. Dela den utkavlade degen på mitten och gör till en kon genom att för ihop den raka avskurna delen mot varandra och nyp ihop.

Fyll degkonerna och nyp ihop. Gör en degboll klart från början till slut innan du börjar med nästa boll. De bollar du inte arbetar med just för tillfället ska ligga under bakduk så att de inte torkar.

Fritera i het olja som är uppvärmd tills den börjar knäppa i en tjockbottnad gryta. Samosasen är klar när de fått en gyllenbrun färg.

Låt torka på hushållspapper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.