Tacosås

posted in: Sås/röra/salsa/sylt/mos, Vegan | 2

Jag har köpt hiskeligt billiga tomater så det råkade bli rätt mkt tomater. Så jag började tänka på saker med tomat som jag använder och kom att tänka på tacosås. Att jag sedan är motståndare till alla konserveringsmedel och tillsatser gjorde att det kändes rätt smart att testa göra en egen tacosås. Det går att putsa på kryddningen men jag kan just nu inte säga vad jag skulle ändra. Den här såsen är mild så vill en ha mer styrka kan en nog byta ut peppar mot jalapeño och krydda med mer cayenne.

Tacosås (drygt 2 normala burkar tacosås)

6 tomater
1,5 gul lök
1 grön paprika
1-2 grön pepparfrukt
1 stor solovitlök
4 msk tomatpuré
3 tsk limejuice
1,5 tsk rödvinsvinäger/ättika
1-1,5 msk socker
1,5 tsk salt
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk koriander
1 tsk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
stänk av chilipulver
svartpeppar
rapsolja

Skålla tomaterna genom att skåra tomatskinnet och lägg ner tomaterna i kokande vatten cirka en minut. När skalet börjar rulla upp i kanterna är det klart. Lägg då tomaterna i ett durkslag och spola med kallt vatten.

Kärna ur pepparfrukten. Hacka lök, pepparfrukt och paprika. Stek i olja i en tjockbottnad kastrull.

När löken och paprikan är genomstekta tillsätt riven vitlök och tomatpurén. Låt fräsa lite.

Skala tomaterna.

Dela tomaterna i bitar, storleken bestämmer du själv efter hur grov du vill att din tacosås ska bli. Jag föredrar en medium variant.

Vänd ner tomaterna i kastrullen.

Tillsätt limejuice samt vinäger. Koka upp.

Krydda och låt låt sjuda ihop till en lagom konsistens, cirka 20 minuter

Låt kallna och servera gärna dagen efter.

För mkt för att spara i kylen? Frys in!

2 Responses

Lämna ett svar till Carnitas/vegitas @ veggie nam nam Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.