Mammas vegetariska smörgåstårta

Min mamma gör den godaste smörgåstårtan. Den kommer från ngn tidning (?) på 90-talet och har ätits av många vegetarianer. Men den är värd att hyllas. Här har jag blandat med fina Lindas rödlöksmarmelad på toppen. Nästa gång ska jag kanske göra en vegansk majonnäs att kladda med!

Mammas vegetariska smörgåstårta (8-10 bitar)

Botten

Fyllning 1

1 burk/3 dl kokta svarta bönor
10 marinerade soltorkade tomater
0,5-1 solovitlök
1 dl kräm fräsch
0,5 dl tomatpuré
salt
peppar

Fyllning 2
150 gr fetaost
1,5 dl kräm fräsch
70 gr ruccola

Topping
3-4 dl kräm fräsch
rädisor, körsbärstomater, gurka, ruccola, rättika, morot…
Lindas rödlöksmarmelad

Mixa fyllningarna var för sig.

Bred bönfyllningen (fyllning 1) på nedre botten.

(Jag har här använt landgångsbröd, tre på bredden, sedan fyllning 1, sedan tre på bredd men åt andra hållet så att bottnarna håller ihop, fyllning 2, sedan tre bröd på bredden åt samma håll som första lagret).

Bred ruccolafyllningen (fyllning 2) på en annan botten som du sedan placerar ovanpå. Placera locket ovanpå och svep in i plastfolie.

Låt gärna tårtan stå 1-2 dagar i kylskåp före den ska serveras så att den hinner gotta till sig.

Gör även rödlöksmarmeladen i förväg.

När det är dags för servering breds kräm fräschen på toppen och på sidorna.

Täck tårtans ovansida med rödlöksmarmeladen. Vill du inte ha marmeladen kan rättika, morot eller palsternacka finrivas och täcka ovansidan.

Klä sidorna med gurka, skivad rädisa eller ngt annat smaskens.

4 Responses

  1. Ebba

    Åh, denna smårgåstårta måste vara en av de godaste jag sett. Ska testa den, omgående! Tack 🙂

Lämna ett svar till Ebba Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.