Mammas portionsbröd

posted in: Bröd, Vegan | 2

Min mamma är en hejare på att baka, det blir alltid så himla gott. Så den här gången bad jag om receptet och vad som är större än det, jag har dessutom bakat bröden! Jag har ändrat lite i receptet eftersom jag aldrig har mjölk hemma som det var från början.

Portionsbröd (ca 20-25 st)

½ paket färsk jäst
1,5 tsk salt
1 msk agavesirap (eller honung)
1 msk rapsolja
6 dl vatten
12,5 dl vetemjöl (alt. 11 dl vetemjöl + 1,5 del grahamsmjöl)

vallmofrön
sesamfrön
solrosfrön

Smält jästen med salt.

Rör ner agavesirap, olja och ljummet vatten.

Arbeta in mjölet och låt den lösa degen vila under duk 1-1,5h.

Sätt ugnen på cirka 250°C.

När degen har jäst klart skrapas den försiktigt ut på en ordentligt mjölad bänk. Knåda inte! Var försiktig när du tar ut den ur bunken så du inte slår sönder luftbubblorna, den ska nämligen inte jäsa mer nu.

När du har din lilla deghög framför dig strör du över valfri topping, på bilden är det vita vallmofrön.

Sedan klappar du ut degen så den blir till en kanske 2 centimeter tjock kaka. Tänk på att inte trycka ut luftbubblorna utan att bara försiktigt klappa den plattare, strö på mer topping om degen börjar kladda.

Skär i några centimeter breda remsor (kanske 4-5 cm) och sedan i lämpliga bitar, jag gör som mamma gör för det är ju facit och det gör man genom att skära snett så det blir fina diamantformade bröd. Lämpligt att använda när du skär är degskrapan som du mjölar mellan varven eftersom degen är kladdig. Formen spelar ingen större roll så länge bitarna är rätt lika i storlek så de gräddas klart samtidigt.

Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. När du fyllt en plåt tjoffar du in plåten i mitten på ugnen direkt. När jag gräddade tog det cirka 13 minuter, de ska inte få så jättemkt färg men ändå inte vara bleka. När mamma gräddar tar det cirka 20 minuter. Så håll koll så du vet hur din ugn fungerar. Värt att notera är att den andra plåten du sätter in nog går lite snabbare att grädda än den första.

Det går att byta toppings och kanske byta ut lite av mjölet mot nötter, frön eller annat smaskens. Bara att testa sig fram.

2 Responses

 1. Pia K

  men hallå, vallmofrö som är SÅ gott! måste bakas!

  dessutom såg korvbröden kanon ut (läääänge sen jag åt korv i bröd, känns sisådär fräscht det brödet…).

  och saffransrisotton… den hade jag tänkt be om recept på, nu överflödigt. man tackar och bokmärker:)

 2. nina

  Ja, de är sååå goda! Man kan nog inte ha för mkt vallmofrön. Jag tänkte att man kanske borde baka ut på vallmofrön så man får vallmofrön på undersidan också så att när man delar dem får man vallmo i alla delar. Mmm…

  Vanliga korvbröd är så himla degiga och luftiga på samma gång. De här var goda men mättar såklart mkt mer.

  Det är himla gott med saffransrisotton. Jag vill göra det nu direkt men då försvinner nog lite av känslan eftersom jag har det som julmat…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.