Korvbröd

posted in: Bröd, Vegan | 0

Jag skulle precis jogga iväg och köpa korvbröd men så tänkte jag att det borde ju vara värt att testa göra själv, som det mesta är.

Korvbröd (ca 20 st)

4 dl vatten
2 msk olja
50 gr jäst
0,75 tsk salt
1,25 tsk socker
ca 10 dl vetemjöl

evenutellt:
sesamfrön
vallmofrön
kryddor

Smält jästen i salt och socker.

Värm degvätskan till 37°C. Blanda ut den smälta jästen med vätskan och tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa i cirka 30 minuter.

Ta upp degen och knåda på mjölat bakbord.

Dela i cirka 20 bitar, rulla till avlånga bröd som läggs på en plåt. Tänk på att göra dem lite korta och tjocka så de får plats med en korv i sig. De jäser upp så de behöver inte vara superkorta och supertjocka (men den lägst fram till vänster blev bra medan den till höger om den blev lite för smal och får bli smörgås ist). Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.

Värm ugnen till 250°C.

Pensla bröden med vatten och strö över frön eller kryddor om du vill ha mer spännande korvbröd eller om du vill ha bröden som matbröd istället. 20 korvbröd kan vara mycket även för den mest hängivna korvätaren.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 5-8 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Ät med vad du gillar. De blir lite mer mättande än köpebröd så jag som brukar tycka att tre är lagom för middag fick gå ner till två.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.