Mammas saffransrisotto

Jag har sen en evighet egen julmat som är tradition för mig, mammas saffransrisotto är bäst i klassen!

Saffransrisotto (6-8 port.)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl avorioris
1 kuvert saffran

12-15 dl vatten
2 buljongtärningar eller motsvarande

2 dl vitt vin

100 gr soltorkade tomater
1 kruka basilika
0,5 dl kapris
2-3 dl parmesanost

Sätt vatten och buljong att koka upp.

Hacka löken och riv vitlöken fint.

Fräs lök, vitlök, avorioris i olja i en stor kastrull. Löken ska bli genomskinlig men inte ta färg. Blanda i saffranet.

Späd ris- och lökröran med lite buljong i taget, typ en tredjedels dl åt gången. Rör väl efter varje gång vätska fyllts på. All buljong måste koka in mellan varje gång man spätt riset. I början går det snabbare men på slutet tar det lite längre tid.

När ungefär hälften av buljongen har kokat in i riset, häll på vinet i omgångar och med samma teknik som med buljongen (det vill säga, låt det koka in mellan påfyllningarna och rör om när du hällt på vinet).

När allt vin har kokat in, är det dags att fortsätta med buljongen på samma sätt som tidigare.

Beräkna att riset är klart efter cirka 20-30 minuters kokning med påfyllning av vätska hela tiden. Riskornen ska vara mjuka och risotton ska vara krämig.

Riv osten.

Strimla de soltorkade tomaterna, grovhacka basilikan. Spara lite av tomaterna, basilikan och osten till garnering och vänd ner resten i risotton tillsammans med kapris och ost.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.