Lills linsgryta

posted in: Gryta, Vegan | 2

Min kollega Lill bjöd mig på en heeelt fantastisk linsgryta här om dagen. Den var så god att jag åt flera portioner och blev helt yr och fick ont i magen för att jag ätit så mkt. Då är det himla gott. Man kan göra ett gigantiskt storkok, frysa in och veta att man alltid har en reserv i frysen som smakar som en dröm! Gör det, jag ska!


Lills linsgryta (6-8 port.)

3 gula lökar
2 solovitlökar
2 små sötpotatisar
2 paket passerade tomater
250-300 gr röda linser
3 rågade tsk buljongpulver, jäst- och sockerfri (t.ex. Biofood)
3 rågade tsk mexikansk kryddblandning (alternativt: 4 krm vardera av: chilipeppar, paprika, spiskummin och oregano, 1 krm vardera av: kakao och cayennepeppar)
1 tsk kanel
2 rågade tsk sambal oelek
0,5 msk citronjos
0,5 tsk agavesirap

Hacka löken, riv vitlöken fint och skala och tärna sötpotatisen.

Fräs lök, vitlök och potatis så den får färg i god olja.

Tillsätt passerade tomater och späd eventuellt med vatten. Tillsätt de väl sköljda linserna och låt koka upp. Låt sedan puttra på låg värme i ca 20 min.

Tillsätt kryddorna och buljongen och låt puttra ytterligare ca 30 min.

Servera med gott bröd, kanske en klick gräddfil och njut!

2 Responses

  1. Marie

    Åh, vällagade linsgrytor är ju det godaste som finns. Solovitlök är något jag inte mött förrut. Spännande.

  2. nina

    Ja! Det är sååå gott! Sen jag åt den här första gången har jag alltid haft det i frysen för dagar då lusten att laga mat tryter.

    Solovitlöken är lite mjukare än vanlig vitlök. Kallas ibalnd kinsiskt vitlök.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.