John D Lee’s amerikanska bagels

posted in: Bröd, Vegan | 0

Det här är ett recept jag testat några gånger, som jag justerat lite till svenska mått, som är gott, härligt, enkelt och snabbt. John D Lee hade ett eget bagelsbakeri i USA en gång i tiden och även om bagels är ett judiskt bröd förknippar vi svenskar nog det med amerikaner mestadels.

Låt dig inte skrämmas av den långa texten nedan, du är klar med bagels på under två timmar.

John D Lee’s amerikanska bagels (10 st)

50 gr färsk jäst
2 tsk gott salt
20 ml socker
20 ml god olja
4,5 dl vatten
700 gr vetemjöl

vallmofrön (eller annan god topping som sesamfrön eller lök)

Smält jästen med hjälp av sockret och saltet. Tillsätt olja och vatten. Se till att jästen är smält och att degvätskan är klumpfri.

Tillsätt mjölet och bearbeta i maskin eller med elvispens degkrokar i cirka 5-10 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda i ytterligare 5 minuter tills degen är slät och fast (det kan krävas lite mer mjöl), tänk på att bagels är kompakta och tunga bröd.

Dela degen i 10 delar och låt jäsa på under duk på mjölat bakbord i ca 20 minuter till dubbel storlek.

Sätt ugnen på knappt 225°C.

När degen har jäst till dubbel storlek är det dags att göra själva ringen. Det finns två olika sätt, det traditionella är att rulla varje bit till en liten orm som är lite längre än dina två handflator. Vik sedan ormen runt handen och rulla ihop ändarna. Det andra sättet för oss hemmabagare som inte är så bäst på det här ännu är att göra hål mitt i degknytet, stick in två fingrar och snurra runt lite så storleken blir att du kan få in hela handen i hålet. De till höger är den riktiga ormtekniken, de till vänster är fusksättet.

Låt jäsa 20 minuter på mjölat bakbord under duk.

Koka upp en stor gryta med vatten, jag brukar använda en femlitersgryta som jag fyller med 3 liter vatten. Men ju större desto bättre. Förbered en plåt som du antingen oljar in eller har bakplåtspapper på som du oljar in.

Om du vill ha vallmofrön, eller annan valfri topping, på dina bagels häller du ut det på en tallrik.

När de har jäst klart ska de kokas. Sätt ner så många åt gången som du får plats med i det kokandet vattnet. Koka en minut, vänd på dem och koka en minut ytterligare. Ta sedan upp ur vattnet med en hålslev.

Låt torka en minut innan de ska på plåten. Om du vill ha topping ska du även ställa ner en bagel i taget på tallriken med topping. Om du gör det medan de är fuktiga behöver du inte pensla med ngt för att det ska fastna.

Det som skiljer många svenska recept från detta är hur man gräddar dem vilket är lite speciellt. Sätt in plåten i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta sedan ut plåten och vänd på bagelsen och grädda ytterligare 10 minuter. Även fast de har topping, som nedan.

Låt svalna minst 20 minuter på galler under duk innan du äter med till exempel cream cheese, rödlök och tomat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.