Marit Annes gáhkku

posted in: Bröd, Vegan | 4

Jag ska ha fredagsfika på jobbet om ett tag. Jag vill helst göra ngt eget så därför testade jag Marit Annes gáhkku, samiskt mjukt tunnbröd. Hemma kan man köpa det av henne direkt på Högalidskolans solidaritetsbasar som är varje år på onsdag innan påsk. Do it!

Jag ändrade lite på receptet,  bytte t.ex. ut vanligt socker mot råsocker som är det enda jag hade hemma. Jag knådade degen i ca 5 minuter innan jäsning då jag fick för mig att det skulle ge segare kakor, ngt som inte ingår i grundreceptet. (På bilden nedan är de översta två för tjocka, de ska vara tunna tunna.)

Marit Annes gáhkku (ca 14 st)

6 dl vatten
50 gr jäst
0,5 dl råsocker
2 tsk salt
vetemjöl

Smält jästen i saltet. Tillsätt sockret och sedan vattnet. Låt sockret lösa upp sig. Tillsätt sedan vetemjölet tills det blir bra konsistens. Jag gissar på att det gick åt… 13-14 dl för mig.

Låt jäsa ca 30 min.

Dela degen i bitar så storleken på varje utkavlad kaka passar stekpannan.

Värm stekpannan.

Kavla tunt i storlek som passar stekpannan. (Mina två första var kanske 3 mm tjocka men när de gräddas jäser de till så det är för mkt, så efter det kavlade jag ut så tunt jag kunde på den tid det tog att grädda ena sidan av brödet. Jag gissar på 1-2 mm.)

Nagga.

Kavla och grädda allteftersom. Jag gjorde i ordning en i taget eftersom jag har ett så litet kök och inte har plats för en hög med färdigkavlade. Så när första sidan gräddades kavlade jag ut. När det blir bubblor på ovansidan och kakorna fått färg på undersidan är det dags att vända. Och då naggade jag kakan och fick vänta ngr sekunder innan kakan var klar.

Vänd kakorna och grädda andra sidan. Det går ocksåatt grädda i ugn på så hög värme som det går och kort tid.

Var noga med att täcka kakorna medan de svalnar, annars blir de hårda och torra.

Fryser man in bröd ska man bara ta fram det som går åt just för tillfället så de inte torkar och blir hårda.

Ät med smör bara och njut. De fungerar väldigt bra att ha på picknick och med fyllning då de är sega och inte spricker när man viker dem.

4 Responses

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.