Muhammara

posted in: Sås/röra/salsa/sylt/mos, Vegan | 0

En av mina favoritröror all time är muhammara. Så god, så perfekt, så underbar. Det här receptet är lite förenklat ty de jag har provat som är “fullständiga” lyckas jag göra till klister. Inte alls gott kan jag intyga. Så det här är ett förenklat, försvenskat och förbannat jävla skitgott recept.

Muhammara (4-6 port.)

3 st röda grillade paprikor (det går att använda grillade inlagda om man som jag är lat och inte orkar grilla själv)
150-200 gr valnötter
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
2 tsk pressad lime
2 tsk granatäppelsirap (kan köpas på Kista Grossen eller liknande butiker med roligare utbud)
1 krm spiskummin
1-3 tsk sambal efter smak och styrka
2 msk ströbröd

Jag brukar börja med att mixa samman vad jag tror är 3 paprikor, sen en näve nötter, vitlök, olja, lime, granatäppelsirap och spiskummin. Sedan får man testa sig fram med mer nötter, sambal oelek och tillslut ströbröd för att få en bra konsistens. Ströbrödet beror mkt på hur mkt man låtit paprikorna rinna av. Tar man istället mer valnötter behövs inte ströbrödet men om man är fattig är ströbröd en billig lösning på dyra nötter.

Låt gärna stå över natten eftersom smakerna då hinner gotta ihop sig extra mkt.

Så här kan en flaska granatäpplesirap se ut:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.