Knådfritt bröd

posted in: Bröd, Vegan | 2

I ett par år har ett bröd av Jim Lahey på Sullivan Street Bakery i New York snurrat runt på nätet och nu när jag äntligen fått en Le Creuset-gryta passar jag också på att göra det. Räkna med ett halvt dygn för brödet, så vill du ha det på morgonen gör du iordning det på kvällen och tvärtom om du vill ha det på kvällen.

Knådfritt bröd (till en 4,2 liters gryta)

14 dl vetemjöl
10 gr färsk jäst (i
originalet har de instant yeast, som är torr men jag tror inte det är vår vanliga torrjäst iaf…)
3 tsk salt
7 dl vatten

Rör snabbt samman alla ingredienserna och täck med plastfolie. Låt jäsa 12-18h på en varm plats, t.ex. ovanpå kylskåpet, nära ett element (tänk på att det inte får dra från ngt fönster för då försvinner hela syftet med att det ska stå varmt) eller ngt liknande.

Mjöla ett bakbord/bakplåtspapper och stjälp ur den jästa degen ovanpå. Vik ihop degen ngr gånger och vänd ner sömmen/vikningen så det ligger på bordet/papret. Låt jäsa till dubbel storlek, 1-2h.

Värm ugnen till 230-250°C och ställ in din dutch pan (d.v.s. en tjockbottnad gryta som tål att stå i ugnen). När degen har jäst och grytan har värmts upp i ugnen, ta ut grytan och avlägsna locket. Stjälp ner den kladdiga degen i grytan och lägg på locket igen.

Grädda 30 min med locket på.

Så här såg det ut efter 30 min med lock:

Ta bort locket och grädda utan lock 10-30 min tills brödet fått fin färg.

Låt svalna på galler.

2 Responses

  1. Ser jättesmaskens ut… blir sugen på en färsk macka nu!!

  2. Det var supersmaskigt och lätt att göra, det kräver ju inget från en själv utan sköter sig själv. Härligt!

Leave a Reply