Vegansk semla

posted in: Bröd, Sött, Vegan | 0

Det här är ett recept jag nästan snott rakt av från veganbidraget, så jag har ingen credd i det hela förutom mandelmassan som jag är mighty nöjd med!

Veganska semlor (8 st)

25 gram jäst
75 gram vegetabiliskt margarin
1 dl naturell sojayoghurt
1 ½ dl havre-/sojamjölk
¾ dl råsocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
cirka 6-8 dl siktat dinkelmjöl

sojamjölk

1 paket ickeanimaliskt vispgrädde/soyatoo

150 g mandel
1,25 dl sojamjölk
1,25 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker

florsocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält jästen med salt. Tillsätt det smälta margarinet, mjölk och yoghurt. Glöm inte att margarinet, mjölken och yoghurten tillsammans ska vara fingervarmt när det hälls över jästen och sockret.

Tillsätt socker.

Häll i mjölet lite i taget, blanda i vaniljsocker och kardemumma i lite mjöl så det inte klumpar sig, och arbeta till en jämn och ngt kladdig deg.

Jäs under bakduk 30-4o min.

Forma till släta bullar som får jäsa 30 min under bakduk. När de jäst klart, pensla med sojamjölk och grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter i 225°C.

Låt svalna på galler.

För att göra mandelmassan skållar du mandeln om den inte är skalad.

Finhacka mandeln till ett fint spån, lämna järna lite bitar för att få mer struktur på mandelmassan. Lättast får man mandeln finhackad i mixer.

Blanda mandel, socker, vaniljsocker och lite innankråm av bullarna. Tillsätt mjölk lite i taget till önskad konsistens.

Fyll bullarna med rejält med mandelmassa och lägg grädden ovanpå. Sätt på locket och sikta över florsocker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.